Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Aziende del territorio

 

User login

Enter your username and password here in order to log in on the website:

Login

Forgot your password?


Nahajate se v: Homepage > Gore > Italia > Nadiške doline in Čedad

Nadiške doline in Čedad

Nadiške doline (Valli del Natisone v italijanščini, Vals dal Nadison v furlanščini) zajemajo območje med štirimi dolinami, skozi katere teče enako število rek in rečic (Nadiža, Aborna, Kozica in Arbeč) in tvorijo naravno povezavo med Čedadom (starodavnim mestom Forum Iulii) in Soško dolino. Že od davnega časa je tu prebivala slovensko govoreča skupnost. Te štiri doline tvorijo južni gorski hrbet Julijskih Predalp in se nahajajo v skrajnem vzhodnem delu Furlanije - Julijske krajine, na italijansko-slovenski meji. Simbol tega območja je Matajur (1.641 m), z vrha katerega sega razgled na celotno ravnino.


Matajur, ki mu pravijo tudi Monte Re,v krajevnem slovenskem narečju pa Baba, je gora Julijskih Predalp, visoka 1.641 m. Nahaja se v vzhodni Furlaniji in se dviga nad mestecem Čedad.


Kljub omejeni višini je vrh mogoče zlahka razločiti s furlanske nižine, predvsem zaradi značilne stožčaste oblike; gre za najbolj reprezentativno goro Nadiških dolin in je tudi simbol tega območja.


Obdobja oblikovanja gore ni mogoče točno določiti, saj jo tvori predvsem usedlinski material iz obdobja med jursko dobo in pozno kredno dobo. Preiskave na pobočjih gore so privedle do odkritja sledov zlata s cinkom, srebrom in čistim živim srebrom.


Search & Find

Quick search

foto galerija