Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Aziende del territorio

 

User login

Enter your username and password here in order to log in on the website:

Login

Forgot your password?


Nahajate se v: Homepage > Gore > Slovenia > Gozd Martuljek

Gozd Martuljek

»Martuljek je kotiček zase, zastonj iščeš zanj spodobne primere. To je divja veličastnost, mogočna pesem narave, ki kakor gorska katedrala zdru¸ena raste iz Savske doline v nebo,« je leta 1968 o Martuljku zapisal dr. Miha Potočnik v knjigi Srečanje z gorami.

Tudi Gozd Martuljek in Srednji vrh sta zgodba zase. V teh krajih so nekoč pasli koroški pastirji. Po 1. svetovni vojni so ¸elezničarji vas po potoku preimenovali v Gozd Martuljek. Naselje Srednji Vrh je nastalo v času turških vpadov, kar nam povedo tudi hišna imena – pri Merkeljnu, pri Vahu. V davnih časih je skozi Zgornjesavsko dolino peljala romarska pot na Višarje. Čez Rute je peljala tudi pešpot čez Vršič v Trento, tovorna in poštna pot pa prek Korena na Koroško.

Po 1. svetovni vojni je bilo v Rutah 19 mlinov in 4 ¸age; ukvarjali so se s kmetijstvom in spravilom lesa. Veliko je bilo tudi oglarskih kop za potrebe kovačij in ¸elezarn. Vse te spremembe je previharila Martuljkova ali Špikova skupina, katere vrhovi se s strmimi severnimi stenami spuščajo v Zgornjesavsko dolino. Mogočen je pogled na vitko skalno piramido Špika, ki ostenju daje poseben čar. Najlepši pogled na Martuljkovo skupino je iz Srednjega vrha, iz nasprotne gorske skupine – Karavank.


Search & Find

Quick search

foto galerija