Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Aziende del territorio

 

User login

Enter your username and password here in order to log in on the website:

Login

Forgot your password?


Dovje - Mojstrana

Med obema svetovnima vojnama je bilo v dolini Krme kraljevo lovišče, ki je gostilo mnoge evropske kronane glave. V tem lovišču je jugoslovanski kralj Aleksander Karadjordević ustrelil belega gamsa. Po lovski vra¸i je bil to zadnji lovčev plen. Lepote pokrajine je razen kralja občudoval tudi princ – Charles, ki se je tu mudil leta 1998.

Dovje in Mojstrana sta vasici, ki se kot dvojčici vedno dr¸ita skupaj, a sta po temperamentu precej različni. Vsaka na svojem bregu Save in glavne prometne ¸ile skozi Zgornjesavsko dolino sta izhodišče za odkrivanje Julijskih Alp in Karavank. Mojstranška zgodba se prične v 14. stoletju, ko se je tu začelo razvijati rudarstvo in fu¸inarstvo, danes pa je kraj bolj znan po mnogih odličnih alpinistih in smučarjih. Iz Mojstrane vodijo tri čudovite alpske doline v osrčje Julijskih Alp, do najvišjega slovenskega vrha, Triglava (2864 m).

Dolina Krma nudi planincem najla¸ji dostop na Triglav in odlične terene za turno smučanje, dolina Kot očara s tihoto in samoto v senci severne stene Rjavine, Vrata, po Alja¸u najlepša dolina na svetu, pa presenečajo z mogočno Triglavsko severno steno.


Search & Find

Quick search

foto galerija