Tablja

Tablja – Pietratagliata: obrambni objekti San Rocco di Pietratagliata (prva svetovna vojna). Vhod v Železno dolino južno od Tablje so nadzorovali iz dveh skupin objektov, zgrajenih na obeh pobočjih doline: iz obrambne pregrade San Rocco, ki je stala vzdolž grebena, ki iz zaselka Piani vodi navzdol v dolino Belo, in približno kilometer nižje, ob križišču za Pietratagliato, objekti obrambne pregrade Ponte di Cristo, tik nad obema cestama, ki tečeta ob reki, in nedaleč od železnice.


Tablja: italijanske utrdbe na vrhovih Poccet in Glazzat in avstro-ogrske utrdbe na vrhovih Brizzia, Malvuerich, Rosskofel (Cavallo) in Trogkofel (Creta di Aip) (prva svetovna vojna). Na območju Tablje so se oddelki obeh vojsk spopadali s pohodi velikih patrulj za nadzor ozemlja v dolinah Val Pontebbana, Valle del rio Bombaso in Bele. Ob koncu leta 1915 so italijanski položaji stali vzdolž črte od vrha Cuel di Ierbis do vrha Glazzat, Alte Studene, vrha Fortin, Clap Forat, vrha Poccet, sedla Bieliga, vrha Brda in škrbine Cuel Tarond, avstrijski pa vzdolž črte od Trogkofla (Creta di Aip) do vrha Rosskofel (Monte Cavallo di Pontebba), vrhov Malvuerich alto in Maluverich basso, vrha Bruca, vrha Brizzia in planšarije Kok.


Tablja – Prelaz Nassfeld: obrambni objekti na cesti prelaza Nassfeld/Pramollo (druga svetovna vojna). Objekti, ki so bili zgrajeni za obrambo ceste prelaza Nassfeld in se imenujejo pregrada Tratte, se nahajajo približno šest kilometrov od Tablje. Položaje je dopolnjeval protitankovski jarek v cestišču. Nedaleč od prelaza je manjša vojašnica, ki je še danes v dobrem stanju.


Search & Find

Quick search

foto galerija