Zgodovinski dogodki

Med letom mestne ulice in trge polnijo številne prireditve. 6. januarja je v stolnici Messa dello Spadone (maša meča), obred, ki je prežet z verskimi in političnimi vsebinami in ima že večstoletno tradicijo. Meč, ki ga uporabljajo med obredom, je pripadal Markwardu iz Randecka in sega v leto 1366. Po obredu vzdolž ulic poteka zgodovinska komemoracija vstopa patriarha v Čedad z bogatim sprevodom srednjeveških noš. Velika noč in velikonočni ponedeljek sta čas Truca, tradicionalne mestne igre z barvanimi jajci. Zelo znan je tudi Mittelfest, festival gledališke proze, glasbe, plesa, vizualnih umetnosti in lutk, ki poteka julija in pri katerem sodelujejo srednjeevropske države.


Avgusta se spet obuja srednji vek s prireditvijo Palio di San Donato. Razkošni sprevod v oblačilih iz tistega obdobja slavi stari turnir, ki je potekal med praznikom zavetnika mesta. Še danes, tako kot v preteklosti, se različne četrti mesteca med seboj preskušajo v turnirjih lokostrelstva, samostrelstva, tekaških dirkah in drugih igrah. Med letom so še druge prireditve, ki bogatijo življenje mesteca. Če pridete v Čedad četrto nedeljo v mesecu, se boste znašli med stojnicami antikvarnega sejma Baule del Diavolo, ob sobotah zjutraj pa se boste lahko sprehodili med stojnicami tedenske tržnice.


Čedad je res prežet z umetnostjo in kulturo in nudi nešteto enogastronomskih specialitet, vendar okolica ni nič manj vredna. Če prehodite le nekaj kilometrov se boste znašli sredi novih sugestivnih okolij. Z avtomobilom ali kolesom se lahko popeljete skozi okolje mehkih gričevnatih pobočjih, ki jih je izoblikovalo delo več generacij vinogradnikov. Vinograde tu in tam zamenjajo gozdovi, če sledite reki, ki teče skozi Čedad, boste lahko obiskali več manjših središč, prežetih s tradicijo in obdanih z naravnimi lepotami: to so Nadiške doline. V bližnji občini Prapotno (Prepotto) stoji svetišče Stara gora (Santuario di Castelmonte), ki sega v daljno preteklost. V njem hranijo čaščeni kip Sv. Marije z dojenčkom iz 15. stoletja in stotine votivnih podob, od katerih številne segajo v 16. stoletje.


Ljubitelji zanimivosti ne morejo oditi brez ogleda jame Svetega Ivana v Čele (San Giovanni d’Antro) v občini Podbonesec (Pulfero), kjer so ljudje živeli že v prazgodovinskem obdobju. Od 15. stoletja jamo krasi čudovita gotska kapelica, izklesana v kamnu. Ljubitelji narave naj se ne pozabijo ustaviti in sprostiti v naravnem parku Bosco Romagno, kjer sta trim steza in velik igralni prostor, primeren predvsem za družine z otroki.


Search & Find

Quick search

foto galerija