Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Aziende del territorio

 

User login

Enter your username and password here in order to log in on the website:

Login

Forgot your password?


Kultura in tradicije

Na našem ozemlju se je skozi stoletja razvila živahna in trdoglava civilizacija, polna vidnih in nevidnih, vendar globokih spominov, s katerimi je vse prežeto.

Včasih se prelevijo v sladek zrak ob zatonu na gričih ali v oster vonj zore nad gorami, ki jih obdaja divje in hkrati urejeno okolje. Vse to zbudi domišljijo in prikliče v spomin magične obrede Keltov ali antične obrede s spravnimi žrtvami, namenjenimi boginji Naravi.

Prava zgodovina pa se jasno kaže na arheoloških najdiščih, v podeželskih zaselkih, v srednjeveških gradovih in vilah, v starodavnih svetiščih in cerkvicah, posejanih vsepovsod na tem območju. Sugestivnih poti, namenjenih verskemu turizmu, je na pretek.  

Zakaj si potem ne bi ogledali čudovitih cerkev, poslikanih s freskami, Domus Magne in drugih prekrasnih vil v Povolettu, Srednjeveškega arheološkega muzeja z gradovi Partistagno, Zucco in Cucagna med Ahtnom in Fojdo, gradu Černjeja (Cergneu), Mostu angelov v Torlanu in zaselka Vigant v okolici Neme.

Nadalje si velja ogledati planšarije v Porčinju in Kapelico prikazanja nad Ahtnom in Fojdo, kjer je tudi Duhovni sprejemni center, ki kraljuje nad dolino. In še kmečke zaselke Plestiščo, Matajur, Prosnid, Viškoršo v Tipani, podeželski vasici Chisalizza in Srienibosch in Etnografski muzej v Bardu.

Za konec pa še Vodnjak zaljubljencev (Pozzo degli Innamorati) v kraju Bueriis, langobarsko pot in ostanke gradu Prampero v Magnanu in Riviera.


Search & Find

Quick search

foto galerija