Območje, ki ga ljudje prehajajo že tisočletja, kjer je okolje edinstveno in neokrnjeno: Kanalska dolina je s kulturnega vidika med najbolj raznolikimi območji v vsej Italiji.
Glavno središče Kanalske doline je mestece Trbiž, ki ga obdaja največji italijanski gozd.
Tukaj se je mogoče nameniti na prijetne sprehode, obenem pa mestece nudi priložnosti za razvedrilo in umetnostno-kulturno oplajanje, predvsem na Višarjih: to je edinstvena razgledna točka in sedež pomembnega svetišča, kjer se prepletata zgodovina in legenda.
Zgrajeno je bilo v 14. stoletju, po tradiciji na mestu, kjer je pastir iz Žabnic odkril leseni kip Marije z detetom. Na Višarje se od tedaj vsako leto odpravijo številni romarji.


Številne so tudi alpske koče (med najbolj razglednimi je koča Grego, zgrajena leta 1926 in posvečena Attiliu Gregu, heroju prve svetovne vojne); jezerca, v katerih se zrcalijo vrhovi, nudijo očarljive in fascinantne scene, neokrnjeno naravno okolje nudi zavetje gamsom in srnjakom, rastlinstvo pa je že stoletja nedotaknjeno. Ne smete pozabiti na sotesko ob Ziljici, ki jo je izkopala rečica v gorah okoli Trbiža.
Kot smo povedali, je glavna značilnost tega območja multietnična kultura, ki izhaja iz spoštljivega sožitja med Italijani, Avstrijci in Slovenci. Otipljiva pričevanja o večstoletni zgodovini Kanalske doline je mogoče odkriti v vilah in v Beneški palači iz 16. stoletja v Naborjetu (danes sedež etnografskega muzeja, knjižnično in razstavno središče) in v Muzeju gozda (Museo della Foresta).


Tablja je eden od krajev, kjer je mešanica beneške in koroške kulture najbolj opazna; tukaj si je mogoče ogledati enega najpomembnejših primerkov umetnosti lesenih kipov, ki se je razvila v 16. stoletju na Koroškem: leseni oltar, Flügelaltar, ki ga hranijo v župnijski cerkvi. Tablja pa ni le kraj zgodovine in kulture: od tod je mogoče doseči dolino Val Aupa, Studeno in Nassfeld, očarljive predele, kjer vedno novi razgledi odvzemajo sapo.


Search & Find

Quick search

foto galerija