Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Aziende del territorio

 

User login

Enter your username and password here in order to log in on the website:

Login

Forgot your password?


Nahajate se v: Homepage > Kultura & tradicija > Slovenia

Doživetja odkrivanja narave in kulture

Legenda pravi, da so ajdovske ¸ene Kranjskogorcem ob rojstvu prerokovale usodo. Ena izmed njih je sinu lovca prerokovala, da bo ustrelil zlatoroga, ki ¸ivi v okoliških gorah. Ajdovske ¸ene so se ob prerokbi razjezile in Ajdovsko deklico spremenile v skalo, ki jo lahko občudujete v steni Prisanka.

Prvo čudovito pot najdete v okviru Triglavskega narodnega parka – Pot Triglavske Bistrice v Vratih je do¸ivetje narave – slapa Peričnik, Galerij, zatrepa Vrat in mogočne Triglavske severne stene. Vsekakor je tudi osvojitev Triglava po tej steni podvig, za katerega se splača vzeti vsaj dva dni. Tudi zato, da do¸ivite vzdušje na skupnih le¸iščih v eni izmed gorskih koč.  Skrivnostna do¸ivetja nudi tudi dolina Kot, od koder vas pot po dolini Radovne odpelje do Vintgarja. Na poti je veliko zanimivosti: Gogalova lipa, Psnakova mlin in ¸aga in Pocarjeva domačija, ki je prizorišče številnih prireditev.

Tisti, ki u¸ivate v pogledu na prepadne stene, morate do¸iveti zahtevno pot na Prisank z Vršiča. Tisti pa, ki imate rajši varne razglede, odkrijte pot na Slemenovo špico, meditativno samoto panoramskega gozdnega sprehoda z Vršiča do jezerc z razgledom na veličastni Jalovec.      

Zelena pomladna pokrajina vabi na sprehode po okolici Rateč – lahko si  ogledate vas z značilno alpsko stavbno dediščino, se podate po gozdni poti proti Tromeji, med polji proti Planici in naprej v Tamar, do Zelencev ali čez italijansko mejo do Belopeških ali Mangartskih jezer.

Kulturno dediščino Zgornjesavske doline lahko občudujete tudi na sprehodu skozi središče Kranjske Gore mimo cerkve Marije Vnebovzetne proti Liznjekovi domačiji.

Morda najlepša pot v Zgornjesavski dolini pa je pot do prvega in drugega Martuljkovega slapa. Svetujemo vam, da do¸ivite oba, čeprav se veliko ljudi ustavi ¸e po prvem, verjetno tudi zaradi domače malice v Jasenjah. Nedaleč proč vas pozdravi Fin¸garjeva kapelica, poimenovana po pisatelju in duhovniku Franu Saleškem Fin¸garju. Primerno okrepčani se napotite proti drugemu slapu ali pa "Pod Srce", kjer nad vami kot bajeslovno bitje zraste mogočna Špikova stena.

Pod njo vas bo gotovo prevzel občutek nepozabne naravne lepote in človeške majhnosti. Na te rahlo oto¸ne misli pa boste gotovo pozabili pri ogledu postavljanja oglarske kope, ostanka oz. predstavitve časa, ko je ¸ivljenje teklo počasneje.

 

 


Search & Find

Quick search

foto galerija