Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Aziende del territorio

 

User login

Enter your username and password here in order to log in on the website:

Login

Forgot your password?


Nadiške doline in Čedajske doline

Kaj čakate? Čedad je dragocena skrinjica, ki jo lahko tudi vi odprete in odkrijete njene zaklade. To vas bo popeljalo na vzburljivo potovanje skozi čas: občutili boste vzdušje keltskih skrivnosti, lahko boste občudovali starorimske mozaike in ostanke, pred vami bo blestelo langobardsko zlato in lahko se boste izgubili po očarljivih antičnih ulicah ali preskusili vznemirljivo vrtoglavico razgleda, ki ga nudi Hudičev most.

V tem čudovitem okolju je visokokakovostnih prireditev na pretek: festivali, zgodovinske prireditve, gledališke sezone… Po tolikih potovanjih (skozi čas ali domišljijskih) boste lahko okusili lokalne specialitete in izvrstna vina vzhodnih furlanskih gričev.

Kdor obišče Čedad, intenzivno podoživlja zgodovino, ki je v tem mestecu tako prisotna. Gre za pravo zgodovino, ki sega v leto 50 pred našim štetjem, ko je bil ustanovljen Forum Iulii. Iz tega imena izhaja izraz Friuli (Furlanija), ki se je pozneje uveljavil za celotno deželo. Mestece je leta 568 postalo prestolnica langobardske vojvodine; pozneje so Franki ime spremenili v Civitas Austriae, ki se je nadalje prelevilo v Cividale (Čedad). Zatem se je začelo obdobje patriarhov, med letoma 1420 in 1797 pa so tu vladale Benetke. Starorimsko, langobardsko mestece, mesto patriarhov in beneško mesto še danes ohranja najpomembnejše zgodovinske umetnostne in kulturne spomenike: v Čedadu si je mogoče ogledati vsako od štirih zgodovinskih obdobij, ki vodijo v nepozabno potovanje skozi čas.

Panoramica di Cividale sulle valli del Natisone
Panoramica di Cividale sulle valli del Natisone

Search & Find

Quick search

foto galerija