Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Aziende del territorio

 

User login

Enter your username and password here in order to log in on the website:

Login

Forgot your password?


Nahajate se v: Homepage > Šport > Slovenia  > Plezalstvo

Plezalstvo

Dober prijem in koordinacija gibov: posebne sposobnosti niso potrebne, temveč le akrobatski gibi, ki mejijo na drznost. Življenje pridobi poseben pomen, ko si na vrhu. Poleti in pozimi sta čas in pogumno srce odločilna dejavnika za življenjske zmage.


Julijske Alpe ne dosegajo velikih višin, vendar so po obsegu skalnatih sten primerljive z evropskimi gorami, ki presegajo 4.000 metrov. Travnik, Špik, Triglav in Mangart so najbolj znani vrhovi, s stenami, ki se dvigajo v nebo med 800 in 1.000 metri. S 3 km širine in 1.200 m višine je severna stena Triglava tretja največja stena v Evropi. Na višini 1.000 metrov so plezalci odprli stezo in tako ponudili izziv vsem, ki imajo dovolj sposobnosti in poguma, da se z njimi kosajo.


Športni plezalci lahko v bližnjih turističnih središčih v dolini uporabljajo več kot 25 opremljenih plezališč; še več jih je v Bohinjski Beli, v Bohinju in v Trenti. Na Mojstrani vsako zimo organizirajo plezanje po zaledenelih slapovih.


Zimsko alpsko plezanje je seveda pravi izziv za najboljše plezalce, vendar mnogo obiskovalcev obstane pred zaledenelimi slapovi, ki so prisotni v vseh alpskih dolinah. Najznamenitejši predeli za tovrstno plezanje so Log pod Mangrtom (Bovec) in dolina Tamar (Kranjska Gora).


Search & Find

Quick search

foto galerija