Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Zemljevid Julijske Alpe in alpsko vzno¸ju

Aziende del territorio

 

User login

Enter your username and password here in order to log in on the website:

Login

Forgot your password?


Nahajate se v: Homepage > Enogastronomija > Italia > Nadiške doline

Nadiške doline

Gastronomija, ki spada med najbolj značilne elemente tega območja, je vezana na kmečki svet, ki počasi, vendar neizprosno izginja. Sezonsko delo in počasni ritem tega sveta sta kuhinji Nadiških dolin dodelila značaj revne, vendar okusne hrane: okusi  so včasih nežni, drugič odločni, vselej pa uravnovešeni z vidika prehranskega in kaloričnega doprinosa.


Glavni cilj Združenja "Invito" (Vabilo) je ponovno odkrivanje starih receptov tradicionalne kuhinje teh dolin in njihovo spajanje z lokalnimi proizvodi, kot so na primer gobe in divjačina. Najznačilnejše jedi so bizna (juha s skisano repo in krompirjem), štakanje-štokja-štokalca (vrsta pire krompirja s sezonsko zelenjavo), burje (kostanji), žličnjaki (cmoki iz moke in vode), štruki/strucchi (kuhana ali cvrta sladica z enakim nadevom kot gubana).


To so le nekatere jedi, ki jih vsako leto predlagajo med pobudo "Invito a pranzo" (Povabilo na kosilo), ki se ponavadi odvija med oktobrom in novembrom.


S tovrstnim obujanjem tradicije naj bi razkrili delec tega ozemlja in njegove kulture in prispevali k temu, da stik s hrano gostom pusti poleg užitka okusov in vonjav tudi prijeten in veder spomin na dan, ki so ga preživeli med naravnimi lepotami Nadiških dolin. Združenje vas vabi, da te kraje obiščete.


Search & Find

Quick search

foto galerija